Workshop

Langport, Somerset

This commercial, sustainable project received considerable recognition upon completion. This space was nominated and shortlisted in the Sustain Awards 2012 (Biodiversity Category), South West Built Environment Awards 2012 (Sustainability Category) and was the winner of the Green Apple Awards 2012 (Architectural Heritage Category).

Positioned above the local flood plain, the site is surrounded by wetlands with a rich biodiversity supporting a variety of plant and animal species.

The barn was designed to have a minimal environmental impact, using highly insulated glazing (IQ Glass), recycled materials and a reed bed water treatment system to achieve this. The scheme used local materials such as blue lias stone, hydraulic lime render and mortar, oak, as well as high-tech glazing, blended with modern, innovative, green materials such as high grade, self finished Oriented Strand Board (OSB) tongue & groove. The internal cladding of OSB boards were chosen specifically because it was FSC certified, manufactured from sustainable fast-growing renewable timbers, energy-efficient and carbon negative. The OSB was treated with water-based transparent flame retardant to retain the materials colour and feel. Where ever possible materials were re-used and recycled. The kitchen units were made entirely of recycled timber boards, whilst the fittings in the WC were recycled from another property.  The project also integrated a reed bed water disposal system.