Stone barn conversion

Somerset

This small project began with the often encountered issue of providing living accommodation for a relative enabling them to live independently yet be close at hand if need be.

A small stone outbuilding close to the family home was used as a log and garden store. The roof in particular was in very poor condition but of course, the building was not built for human occupation, so a full scheme of renovation and upgrade of the building was required, including some under pinning, a raft foundation and redirecting an underground stream.

Through careful design and use of space, two double bedrooms and a bathroom were formed in the roof space with new dormers overlooking the garden to the south.

The open plan kitchen/diner is bright and welcoming with glazed double doors onto a little walled courtyard. This space flows through to the sitting room where the new wood burner helps create a very cosy space. The ground floor shower room is discretely accessed off the stairwell so that mobility and independence can be maintained as long as possible.

The owners, designers, building contractors and Building Control Officer all worked well together to resolve the sometimes difficult problems that arise with a compact existing building and we are very pleased to say that the lady who occupies the space is very much at home, enjoying the new accommodation.